👤

6 Analizează adjectivele din textele de mai jos, ca în modelul dat. a. „Dulăul când era cățel, d. ,,Prânzul mânzului: o nalbă, motanul când era pisic Din poiana cea mai dalbă și boul când era vițel De-armăsar adusă-n dinţi erau și mai frumoși un pic (Că părinţii-s tot părinți).“ și mai viteji decât acum.“ Marin Sorescu - Prânzul mânzulu Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei – Copilărie b. ,,Cine este acest personaj, Pe care-mi permit Să-l numesc cel mai vestit Motan din oraș, Căruia i S-au scris poezii Şi i s-au făcut portrete Așa cum se obişnuieşte printre vedete." Ana Blandiana - O vedetă de pe strada mea c. ,,Împărăteasa pământului întreg nu ar putea să aibă o gleznă mai fină, o lini mai aristocratică, o stăpânire de sine mai linistită, un stil mai suav decât pisica no tră străină.“​

Răspuns :

mai frumosi- adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se acorda in gen, nr si caz cu substantivul ,,vițel"(masculin, singular, acuzativ), grad de comparatie de comparativ de superioritate, f.s. de nume predicativ

mai viteji- adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se acorda in gen, numar si caz cu substantivul,,vițel"(masc, sg, acuzativ), grad de comparatie de comparativ de superioritate, f.s. de nume predicativ

cel mai vestit- adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se acorda in gen, nr si caz cu substantivul,,personaj"(neutru,sg, acuzativ), grad de comparatie de superlativ relativ de superioritate, f.s. de atribut adjectival

intreg-adj propriu zis, vafiabil cu 3 forme flexionare, se acorda in gen, nr si caz cu substantivul,,pamantului"(neutru,sg,acuzativ),grad de comparatie de pozitiv, f.s. de atribut adj.

mai fina-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,glezna"(feminin,sg, acuzativ), drad de comp. de comparativ de superioritate, f.s. de atribut adj.

mai aristocratică-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,o liniste"(feminin,sg,nominativ),grad de comp. de comparativ de superioritate, f.s. de atribut adj.

mai linistita-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,o stapanire"(feminin,sg,nominativ),grad de comp. de comparativ de superioritate, f.s. de atribut adj.

mai suav-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,un stil"(neutru,sg,nominativ),grad de comp. de comparativ de superioritate, f.s. de atribut adj.

straina-adj propriu zis, variabil cu 4 forme flexionare, se ac. in gen, nr si caz cu subst,,pisica"(feminin,sg,nominativ),grad de comp. pozitiv, f.s. de atribut adj.

----

scuze pentru greșelile gramaticale !! sper sa te ajute si sa întelegi :))

[nu sunt 100% sigura daca e corect dar macar e ceva ]

Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!


En Trainingsy: Alte intrebari