Răspuns :
a) pentru a afla aria unui trapez, trebuie determinată înălțimea acestuia. în cazul unui trapez isoscel ortodiagonal (diagonalele sunt perpendiculare), ne este foarte ușor să determinăm necunoscuta prin semisuma bazelor.
ABCD - trapez isoscel
AC perpendicular pe BD => ABCD - trapez isoscel ortodiagonal
fie CX perpendicular pe AB, X € AB => CX - h
CX = AB+CD/2 = 16+12 / 2 =14
Aabcd = (AB+DC)*CX/2 = 28*14/2 = 196cm²
b) notăm intersecția diagonalelor cu O. ducem perpendicularele din O pe fiecare bază, OY respectiv OT pe DC și AB. întrucât ABCD este un trapez isoscel, DO va fi egal cu OC, iar AO =OB.
dacă triunghiurile AOB și DOC sunt dreptunghice, ele vor fi și isoscele, așa că acele perpendiculare sunt și mediane. așadar, YC este jumătate din ipotenuza DC, egal cu 12/2 = 6.
demonstrând că YCXT este un dreptunghi (YC // XT, YT//CX, deoarece acestea sunt perpendiculare, iar <X = 90°), reiese faptul că laturile opuse, YC și XT, sunt de 6cm.
dacă OX este mediană, atunci TB este de 8cm. din diferența segmentelor TB și TX, adică 8 și 6, XB va fi de 2cm.
în triunghiul CXB, cu unghiul X de 90°, aplicăm teorema lui Pitagora, de unde rezultă că CB este de 10√2cm. dacă ABCD este un trapez isoscel, laturile neparalele, AD și BC, vor fi egale.
astfel, perimetrul lui ABCD = AB+BC+CD+AD = 16+10√2+12+10√2 = 28 + 20√2 = 4(7+5√2)cm.
am verificat, deci așa ar trebui să dea rezultatul.
succes!
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!