Răspuns :
Acidul acetic
CH3COOH este un acid slab care ionizeaza partial in apa
CH3COOH + H-OH (r. reversibila) = CH3COO- + H3O+
kA = [CH3COO-][H3O+]/[CH3COOH]
pH = 3 => pOH = 14-3=11
pKA = -lg[1.80 x 10 la -5], adica -5(-1) - lg1.80 care inseamna
5-lg1.80= 5-0.84=4.16 (aprox. 4)
Daca solutia se dilueaza de 25 de ori, inseamna ca masa apei creste de 25 ori, avand in vedere ca aceasta este diluantul
avem: md= masa acidului acetic
ms1 = masa solutiei initiale, solutie formata din acid acetic si apa, masa de apa este mai mare decat masa acidului acetic. Daca ar fi fost invers, atunci acidul acetic era solventul.
ms finala (dupa ce s-a diluat substanta) = md (a acidului acetic) +25m apa
Daca masa de diluant creste, atunci densitatea ionilor scade, deoarece vor fi imprastiati intr-un volum mai mare de dizolvant!!!
pH mai este egal si cu -lg[H3O+] = 3
b. daca constanta de disociere a acidului acetic este de 4% in solutia de 0.01M, iar concentratia molara are formula Cv = md/V, iar V creste (fiind diluat acidul...), atunci, din punct de vedere matematic, fractia va fi subunitara (V>md), deci constanta de disociere scade pentru fiecare unitate de volum.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Chimie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!