Răspuns :
Bună!
(❁´◡`❁)
1. Numiți legea fundamentală a României, precizată în sursa dată.
Legea fundamentală a României, precizată în sursa dată este „Constituția Republicii Populare Române din 1948”.
2. Precizați secolul la care se referă sursa dată.
Sursa dată se referă la secolul al XX-lea.
3. Menționați o instituție politică și o caracteristică a acesteia, precizate în sursa dată.
O instituție politică precizată în sursa dată este „Consiliul de Miniștri”, iar o caracteristică a acestuia este că „era organismul executiv suprem”.
4. Menționați, din sursa dată, două informații referitoare la libertățile civile.
Două informații, din sursa dată, referitoare la libertățile civile, sunt: „Erau prevăzute garanții pe cât de multe, pe atât lipsite de conținut, în privința libertăților civile” și „Cetățenii au dreptul de asociere și organizare dacă scopurile urmărite nu sunt îndreptate împotriva ordinii democratice, stabilite prin Constituție”.
5. Formulați, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la tratatul din 1948, susținându-l cu două informații selectate din sursă.
Un punct de vedere referitor la Tratatul din 1948 este acela că regimul comunist a găsit un sprijin, în ceea ce privește politica externă, în Uniunea Sovietică. Această colaborare dintre cele două state avea la bază dorința lor comună de a opune rezistență Germaniei și statelor asociate cu aceasta.
„Acest lucru s-a înfăptuit la 4 februarie 1948 printr-un tratat de prietenie, colaborare și ajutor reciproc între România și Uniunea Sovietică”;
„Regimul se asigurase pe plan extern”;
6. Argumentați, printr-un fapt istoric relevant, afirmația conform căreia o practică politică utilizată în România, în perioada 1971-1980, reflectă existența totalitarismului.
O practică politică utilizată în România, în perioada 1971-1980, care reflectă existența totalitarismului o reprezintă protestul lui Paul Goma din 1977. Acesta a trimis mai multe scrisori atât lui Nicolae Ceaușescu, cât și presei internaționale, deoarece dorea să își exprima nemulțumirea legată de funcționarea cenzurii și de trecerea la monopartidism. Soților Ceaușescu nu le-a convenit această situație, astfel că, poliția politică, cunoscută drept Securitatea, a început să îl ancheteze pe Paul Goma. Ca urmare, acesta a fost nevoit să plece în Franța.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!