Răspuns :
In scena 1 a primului act, autorul ne infatiseaza personajul principal, Stefan Tipatescu, prefectul unui judet montan care poarta o discutie aprinsa cu Ghita Pristanda, politistul orasului, despre alegerile care au loc peste cateva zile. Vazand ca Fanica, prefectul, este foarte agitat deoarece are un adversar puternic la candidatura , pe Nae Catavencu, Pristanda doreste sa se faca placut domnului Tipatescu, povestindu-i o discutie auzita pe furis intre Nae Catavencu si dascalimea orasului in timp ce acestia sunt la un joc de carti. Aceasta discutie are ca subiect pe domnul Tipatescu si o anumita scrisoare pe care domnul Catavencu doreste sa o faca publica.
In a doua scena , Ghita, politaiul se plange de meseria sa, insistand sa ii aminteasca stapanului sau, domnul Tipatescu , ca are “noua copii si optzeci de lei pe luna;famelia mare, renumeratie mica, dupa buget”.In a treia scena , Zaharia Trahanache, un bun prieten de-al domnului Tipatescu, se duce la prefect inainte de dejun pentru a-i povesti ceva fara ca Zoe ,sotia lui ,sa afle.Prefectul il trimite pe Pristanda acasa la domnul Trahanache pentru a-i anunta sotia ca vor intarzia la dejun
Explicație:
Lucrarea O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale este o comedie in 4 acte si evoca viata publica si de familie de la sfarsitul secolului trecut. Tema ei este demascarea prostiei umane si a coruptiei publice si private, inscriindu-se intre comediile de moravuri si caracter. Titlul comediei este expresiv , sugerand inca de la inceput motivul in jurul caruia se va desfasura actiunea: pierderea unei scrisori de amor care va cauza izbucnirea unei intregi zarve in politica.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!