Răspuns :
Răspuns:
Anul acesta am petrecut ziua de Sfântul Andrei la casa bunicilor mei din Bucovina. Aici ,oamenii păstrează unele tradiții legate de această sărbătoare .Astfel se crede că „Andrei cap de iarnă”(aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. În noaptea Sfântului Andrei, "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor". Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo şi care, în această noapte, devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.
Bunicii mei respectă unele ritualuri pentru a îndepărta spiritele rele: superstitia conform careia spiritele rele nu vor putea intra in casa dacă intorc de cu seară toate cănile sau vasele cu gura in jos. Tot pentru alungarea spiritelor se agață si usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuoic in mâncare si in apă cateva picături de agheasmă.
Bunica obisnuiește ca de Sfântul Andrei să puăna grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prosperă va fi casa si familia ei în anul ce vine. Haina de pe ea , în momentul în care vine seara ,trebuie să fie dată cu apă sfințită și candela trebuie să stea aprinsă toată noaptea.
Nu am văzut pe nimeni în acea seară să stea afără după ora zece.
Explicație:
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!