Răspuns :
Răspuns:
Mulți oameni de știință și inventatori români au făcut diverse cercetări și descoperiri sau invenții, unele de mare importanță și recunoscute pe plan internațional. Unii dintre ei au lucrat în țară, alții în străinătate, au avut o contribuție la dezvoltarea științifică, culturală și economică a României în prima jumătate a sec. XX..
Explicație:
Oamenii de știință și inginerii români au descoperit sau vândut soluții originale, care au câștigat utilizare în întreaga lume. Oameni de știință și ingineri au fost formați ca intelectuali în universitățile din țară, dar și din Europa de Vest, desfășurându-și activitatea înconjurat de nume mari ale științei la nivel internațional.
Câteva exemple de domenii și nume cunoscute:
- Domeniul Matematicii:
- Spiru Haret
- Gheorghe Titeica
- Dimitrie Pompeiu
- Grigore Moisil
- Dan Barbilian
- Domeniul fizicii:
- Gogu Constantinescu
- Horia Hulubei
- Stefan Procopiu
- Domeniul medicinei:
- Ioan Cantacuzino
- George Emil Palade
- Victor Babes
+alte multe domenii
(Poți caută câte o informație pentru fiecare și să o pui în paranteză, la fel și mai multe domenii)
(Personal/consider că acestea sunt cele mai mari realizări până în prezent) - Oamenii de ştiinţă români s-au remarcat şi în domeniul ingineriei şi al aeronauticii. Astfel, Traian Vuia a construit primul avion care s-a ridicat de la sol prin forţa motorului său în 1906 la Paris realizând astfel, primul zbor mechanic. Henri Coandă a realizat primul avion cu reacţie din lume expus la Paris în anul 1910. Aurel Vlaicu a realizat primul avion de construcţie metalică şi sistemul de răcire al cilindriilor motorului, care mai târziu și până în prezent au schimbat complet modul de abordare a "transportului aerian, respectiv tot ce ține de aer".
Sper că este bine!
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!