Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Infograficul porneşte de la observaţia că România este țara europeană care înregistrează cea mai mare proporție a persoanelor care sunt locuiesc într-o locuință care e proprietatea lor: 96%. În general, ponderea mare a celor ce locuiesc în locuințe care sunt proprietate proprie este caracteristică fostelor țări comuniste.
Mobilitatea locativă este unul din mecanismele care asigură o bună funcționare a pieței de locuințe. Țările cu proporție mare a proprietarilor locuințelor sunt și cele care înregistrează o mobilitate locativă redusă. La polul opus, în țările cu proporție mare a chiriașilor mobilitatea locativă este peste medie. România are cea mai scăzută mobilitate locativă din Uniunea Europeană.
Din păcate, a locui într-o locuință care e proprietate proprie nu presupune neapărat accesul la condiții optime de locuit. Raportul e mai degrabă invers: România are cea mai mare densitate de locuire din UE (1,1 camere/persoană, media Uniunii fiind de 1,7 camere/persoană). Aproape jumătate din populația României trăiește în condiții de supraaglomerare, proporția fiind de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Supraaglomerarea locativă este și ea o caracteristică a țărilor ex-comuniste.
În ultimii 10 ani, în România s-a înregistrat o tendință de diminuare a ratei de supraaglomerare. De această tendință beneficiază mai mult persoanele cu venituri mari (indicatorul a scăzut cu 10 pp între 2007 și 2019); la persoanele cu venituri mici, scăderea a fost mai puțin semnificativă (de 7 pp).
Da-mi te rog coroana!
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Geografie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!