Răspuns :
Un text pe care îl putem selecta din tema Lirica populară. Doina o expresie a sensibilității, prin care să susținem că doina este o voce interioară a singurătății este afirmația din doina Cine-a zis doina-doina, care poate fi considerată un model arhetipal, ideal pentru specia doinei: Cine-a zis doina-doina / Arsă i-a fost inima,
Poezia lirică populară reprezintă o categorie a creației populare interpretată independent de cadrul ritualic sau ceremonial. Nefiind interpretată cu ocazia unui eveniment din existența comunității sau a individului aceasta nu cunoaște restricțiile specifice pe care le impune interpretarea unui text ritualic: Frunză verde de negară, / Vai, sărmana biata ţară, / Cum te-ajunge focul iară!. Putem afirma așadar, că doina, este una dintre speciile liricii populare care beneficiază de o libertate formală mult mai mare, în comparație cu alte genuri și specii ale creației folclorice.
O altă trăsătură caracteristică importantă, constă în faptul că nucleele tematice ale doinelor abordează relația individului cu lumea prin teme precum: trăirea sentimentului erotic, a înstrăinării, revolta sau resemnarea în fața destinului sau meditația asupra condiției umane: Frunză verde măr creţesc, / Stau în drum şi mă gîndesc
Doina devine așadar, o expresie poetică a stărilor sufletești, a vocii interioare a singurătății eului, care exprimă sentimente strict personale, altfel spus, o poezie a confesiunilor cu caracter intim. Autorul anonim monologhează despre fericire și nefericire, iluzii și deziluzii exprimând într-un mod direct o imensă varietate de idei, aspirații sau sentimente: Mă dusei noaptea pe lună / Să găsesc o floricică / Care mult inima-mi strică / Şi s-o-ntreb de ce-n grădină / Pleacă fruntea şi suspină?
Ne amintim:
Doina este o specie a liricii orale populare. Aceasta poate fi:
- de voinicie;
- de cătănie;
- de jale;
- de înstrăinare;
- de dor;
Procedura de analiză a citatelor presupune realizarea unor operaţii intelectuale, care scot în relief:
- identificarea unor idei esenţiale;
- determinarea cuvintelor/noţiunilor-cheie din citat;
- relaţionarea acestora cu altele cunoscute şi explicitarea lor;
- exemplificarea ideilor în baza operelor studiate şi a experienţei de viaţă;
- abordarea ideilor din diverse perspective de interpretare;
- formularea atitudinii proprii faţă de afirmaţia din citat.
Mai multe despre doina aici: https://brainly.ro/tema/333816
Succes și spor la teme!
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!