Ex 10 pagina 127 clasa a 5-a. O poză cu textul și mai scriu aicea jos !
Pe la apus de soare, ca să dea cu ochii de zâna care-l fermecase și-i furase mințile.După o așteptare de ceasuri întregi, obosit și plictisit, zeul se retrăgea ca o furtună, și pe unde-și ducea pașii, talazuri înalte cât casa se ridicau, umflând valurile și cufundând corăbiile care din nenorocire i-ar fi ieșit în cale; iar apele nu se linișteau decât atunci când ajungea în palatele sale prin fundul mării.
Ajuns acasă, înaintea mâniei lui, nimfele înfundau cotloanele și nimenea nu îndrăznea să-i mai iasă în față.

Zile întregi de-a rândul mintea tulburată a zeului tulburase toate apele și toate mările și nimenea nu mai cuteza să-i iasă în cale, iar pricina acestei supărări nimeni nu o cunoștea.Numai cei doi delfini, ca doi bătrâni pricepuți, înțeleseră sufletul zeului și se hotărâră să se ducă, în numele stăpânului lor, la Amphitrita să o ceară de soție.
O porniră și, rostoglindu-se mereu prin ape, unul după altul, ajunseseră la țărmul unei mări, unde găsiră pe Amphitrita culcată pe iarbă verde.Nimfa auzind zgomotul apelor se ridică pe un cot și privea cu plăcere la tumbele ce făceau cei doi pești marini.
Un mărgăritar uriaș se rostogoli la picioarele zeiței.Se făcu o lumină plină de farmec și unul din cei doi delfini povesti păsurile stăpânului său; celălalt începu să înșire bogățiile și comorile ce avea Neptun în palatele sale și mai ales să-i arate câte giuvaiericale și mărgăritare avea să-i dea ca zestre.
Sufletul ei de femeie se înduioșă și primi propunerea pețitorilor.Astfel, cei doi delfini au dat înapoi liniștea și chiar viața stăpânului lor Neptun.
La nuntă, cei doi delfini și-au cerut răsplata serviciului lor.Neptun, însă, i-a aruncat pe bolta cerească, unde și astăzi stau de strajă, Constelația celor doi delfini.
De atunci pescuitul delfinilor este oprit și, în orice caz, întocmai după cum faci un păcat când omori o rândunică, păcătuiești în fața zeilor marini când pescuiești un delfin.
Pescarul care pleacă la pescuit de delfini, săvârșește o faptă rea, săvârșește o crimă care trebuie ispășită nu numai de el, ci și de întreaga lui familie.
Și este totuna, în fața zeilor nemuritori, ori omori un om ori omori un delfin.Căci precum stăpânul pământului este omul, tot astfel stăpânul norilor este delfinul și precum Dumnezeu a creat pe om, ca să fie mai mare și să domnească peste viețuitoarele de pe uscat, tot astfel a vrut ca delfinul să fie mai mare și să domnească peste viețuitoarele din apă.
E chiar o prietenie strânsă între om și delfin și, dacă trebuie să credem pe poeții de demult, delfinii trăiau odinioară în orașe și schimbându-și natura lor 
PAGINA / 209

pentru elementul mărilor, au luat forma de pești.Deși au intrat în mare, schimbându-și natura, moravurile lor, însă, au rămas aceleași, ca și mai înainte.Aceasta se vede din toate faptele lor.
Nu numai atât.Delfinii sunt prieteni ai oamenilor, fiindcă dau acestora ajutor, când se duc la pescuit de alți pești.Uneori chiar scapă de oameni și de nenorocire, prevestind prin locul lor furtuna, când ea se apropie.Și apoi sunt și iubitori de muzică.

Care răspunde primul primeste coroana❤
