Răspuns :
Răspuns:
Costel are dreptate, metoda nu e chiar sigura, pentru ca necesita respectarea unor conditii : cerceii nu trebuie sa aiba goluri, masuratorile ar trebui sa fie extrem de precise, si, cel mai important, bijuteriile nu se fac din aur pur. Acesta e moale si se deformeaza usor prin purtare. In consecinta, el este aliat cu diferite metale, in general cu cupru. Aceasta duce la o scadere a densitatii bijuteriilor de aur ( fata de valoarea de 19,3 g /cm³) dar ea ramane mult mai mare fata de a metalelor uzuale.
Metoda este determinarea densitatii cerceilor si compararea ei cu valorile standard, din tabele.
Este nevoie de o balanta precisa si o mensura mica, gradata de precizie.
Se cantaresc cerceii - sa spunem ca au 3 grame .
Se pune apa in mensura pana la nivelul de 5 cm cubi . Se scufunda cerceii in apa si se masoara cu atentie noul nivel al apei . Este de 5,2 cm³.
volumul cerceilor este 10,2 cm³ - 10 cm³ = 0,2 cm³
se calculeaza densitatea = masa : Volum
ρ = m / V = 3 g : 0,2 cm³ = 15 g /cm³
Avand in vedere valoarea determinata a densității - 15 g /cm³, Costel poate spune cu certitudine ca respectivii cercei sunt din aur, dar nu poate preciza si titlul aliajului.
In tabelele de specialitate, aurul de 18 carate ( Au 75 % ) are densitatea de 16,5 g /cm³ iar cel de 14 carate ( 58,5 % ) are densitatea de 14,5 g /cm³. Valoarea obtinuta este intermediara si are un nivel oarecare de eroare.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Fizică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!