Răspuns :
Răspuns:
Glanda endocrină este o glandă cu secreție internă, ce elimină o substanță deosebită (hormon) direct în circuitul sanguin.
Hipotalamus - este o parte a encefalului (creierul mare). Leaga sistemul nervos de sistemul endocrin sintetizand neurohormoni care sunt necesari in controlarea secretiei de hormoni la nivelul glandei pituitare (hipofiza). De asemenea, poate regla functia altor glande endocrine.Hipofiza (glanda pituitara) - este situata sub hipotalamus si are marimea unui bob de fasole, cantarind 0.5-0.8 g. Hormonii pe care ii produce afecteaza cresterea si reproducerea. De asemenea, controleaza functia altor glande endocrine.Epifiza (glanda pineala) - se gaseste in mijlocul creierului, intre cele doua emisfere si are o greutate de aproximativ 0.2 g. Este importanta pentru somn si stabilirea ritmului circadian somn-veghe.Tiroida - este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman, avand o greutate de 5-6 g la nou-nascut si atingand 25-30 g la adult (este mai mare la femei decat la barbati). Este situata in regiunea antero-laterala a gatului. Este foarte importanta pentru metabolism.Glandele paratiroide - sunt cele mai mici glande cu secretie interna, avand masa de aproximativ 0.05 g fiecare. In numar de patru, doua superioare si doua inferioare, se afla pe fata posterioara a fiecaruia dintre lobii laterali ai glandei tiroide. Sunt importante pentru mentinerea controlului nivelului de calciu din oase si sange.Pancreas (componenta endocrina - insulele Langerhans) - este situat in abdomen in spatele stomacului. Functia sa endocrina implica controlul nivelului de zahar din sange (glicemiei).Glandele suprarenale - sunt localizate la polul superior al fiecarui rinichi. Produc hormoni pentru reglarea unor functii importante ale corpului, cum ar fi tensiunea arteriala, ritmul cardiac si raspunsul la stres.Gonadele - sunt reprezentate de ovare la femei si testicule la barbati.Timus - este situat in partea superioara a toracelui. Timusul este activ pana la pubertate si produce hormoni importanti pentru dezvoltarea unui anumit tip de celule albe din sange denumite celule T.
Alte organe care secreta hormoni
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Biologie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!