Răspuns :
Răspuns:
Epitetul este un procedeu de expresivitate artistica des intalnit in poezia descriptiva a lui Alecsandri. Epitetul este acel cuvant (adjectiv, adverb etc) care determina un substantiv sau un verb, pentru a scoate in evidenta o trasatura a obiectului sau a actiunii si pentru a da mai multa expresivitate textului.
I. Primele trei strofe ale pastelului "Iarna" descriu o iarna de sfarsit de lume, de parca potopul biblic s-ar fi transformat in ninsoare, inghitind totul. Epitetul caracterizant al acestui tablou este "cumplita iarna".
Lui i se subordoneaza cinci serii de epitete relevand, fiecare, o alta caracteristica a "Pastelurilor":
1. Epitetele: "Lungi troiene calatoare, adunate-n cer gramada" reliefeaza o anume spaima a golului care -l face pe poet sa umple' peisajul cu diverse eleme nte: aici, norii (lungi, grei si reci) par atat de materiali, incat creeaza impresia ca troienele de pe pamant s-au mutat in cer, ca intr-un tablou apocaliptic.
Explicație:
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!