👤

De făcut o pagină de jurnal. Să descriem o emoție sau un sentiment, legat de o personalitate (în poză). Pagina de jurnal trebuie să aibă: - o structură narativă;
- o structură descriptivă;
- o structură explicativă.​


De Făcut O Pagină De Jurnal Să Descriem O Emoție Sau Un Sentiment Legat De O Personalitate În Poză Pagina De Jurnal Trebuie Să Aibă O Structură Narativă O Struc class=

Răspuns :

Răspuns:

Buna! Voi incerca sa realizez o nota de jurnal, alegand o personalitate - Carol Davila.

Jurnalule,

Astazi vreau sa iti spun despre cineva care m-a uimit pentru activitatea sa, o personalitate marcanta pentru romani de care , sincer, nu auzisem!

Stii, strada pe care locuim poarta acest nume si un apropiat al parintilor, m-a intrebat daca stiu cine a fost Carul Davila. Asa ca, a trebuit sa ma informez, pentru a sti!  

Carol Davila, pe numele de nastere  Carlo Antonio Francesco d’Avila (1828-1884), a fost un medic si farmacist roman, de origine franceza, nascut in Italia, dar efectuandu-si studiile in Germania si Frata.  Din datele biografice, se pare ca a fost ruda cu marele compozitor maghiar Franz Liszt. Acest om  a construit, din aproape în aproape, un sistem medical pe care l-a implementat cu succes în serviciul sanitar militar și civil.

In 1869 a infiintat Facultatea de Medicina, intemeind un invatamant farmaceutic si veterinar de invidiat pentru acea vreme. Apoi,  a creat primul azil de orfani, mai intai pentru fete si mai tarziu si pentru baieti. Inca de la sosirea in Bucuresti,  Davila a avut probleme de sanatate ( un reumatism cronic), care i-a paralizat  un brat, pe care adesesa il tinea la spate! Si cu toate acestea a consultat pacienti si si-a facut datoria cu onoare si dedicatie fata de meserie, astfel incat insusi Principele Carol ii spunea Reginei Elisabeta : "  Davila e pretutindeni unde ai nevoie de el."

Strasnic om, nu? Iata ceva care m-a frapat: desi bolnav, ramas vaduv, cu 4 copii ( uite ceva interesant - fiul cel mare , Alexandru Davila va deveni renumitul scriitor, om de teatru, traducator, creatorul piesei Vlaicu Voda), nu a renuntat la meserie, continuand sa munceasa pana in ultima clipa a vietii!

" La solicitarea Ministerului de Război, Constantin Brâncuși a executat un bust din bronz al generalului Carol Davila, pentru a fi amplasată în curtea Spitalului Militar Central,"

Ei, te-am surprins, nu-i asa?

Iata ce oameni minunati au existat in tara noastra!

Mai vorbim si maine!

Explicație:

Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!


En Trainingsy: Alte intrebari