Răspuns :
Explicație:
..
Bușteni- schimbarea valorii gramaticale
Ion Creangă- prin compunere
Salut!
Indică felul în care s-au obținut substantivele proprii din propozițiile de mai jos.
a. În vacanță, am făcut o excursie la Bușteni.
- Bușteni - substantiv propriu format prin conversiune din substantivul comun „bușteni”;
b. Ion Creangă este unul dintre marii noștri scriitori.
- Ion Creangă - substantiv propriu format prin compunere prin alăturare ( alăturarea substantivelor proprii „Ion” și „Creangă”)
Explicații aferente
Există trei mijloace interne de îmbogățire a vocabularului:
- derivarea;
- compunerea;
- conversiunea;
Prin derivare, un cuvânt de bază capătă un prefix ( înainte de radical, ex: neintelectual), sau un prefix ( după radical, ex: fetiță) sau sufix și prefix ( constă în alăturarea și unui sufix, cât și unui prefix cuvântului de bază, ex: preșcolar)
Prin compunere, un cuvânt este format din doua sau mai mai multe cuvinte ce se pot uni prin compunere prin alăturare ( care este de trei tipuri: cu blanc, cu cratimă, prin sudare), compunere prin subordonare ( câte este de doua tipuri: atributivă și completivă), compunere prin abreviere ( URSS, UE, SUA, USA)
Prin converisune, un cuvânt capătă o altă valoare morfologică ( ex: Am citit cartea, citit - verb la modul participiu/ Cartea citită ieri mi-a plăcut - adjectiv participial)
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!