Găsiți toate figurile de stil din poezia "Paradisul" de Tudor Arghezi.
Grădina se chemase Paradis şi Rai. Acolo totdeauna-i mai, - Oftează Eva a pustiu, Când povesteşte, mai târziu, Copiilor ţinuţi în poală De câte ori îi culcă şi îi spală, - Acolo anul ţine, fără greş, De la caise până la cireşi, De la cireşe până la caise. De două luni e anul pare-mi-se, Ba, mi se pare, nici de-atât. https://www.versuri.ro/w/9jn7 Nu-i viscol, ger şi timp urât, Doar poame bune, cu toptanul. Cât e grădina şi cât ţine anul.
Un râu de miere şi un râu de lapte Se-mpreunau în miazănoapte. Şi am văzut şi altceva: Bomboane-n flori şi gârle de cafea. Zahăr movili şi cornuri mari cu mac, Stafide, nuci cu cozonac.
Puneai o chiflă şi ieşeau o mie, Crescute câte cinci pe-o farfurie, Cu frişcă şi muiate în sirop, Cu rom o picătură ori un strop. Ziceai în gând şi, tăvi, nu mai ţin minte, Veneau pe fugă cu plăcinte, Frigări cu pui intrau pe uşi Aduse de băieţi şi de păpuşi.
Peştii ieşeau, să întrebaţi pe tata, Din iazuri, la dorinţă, copţi de-a gata, https://www.versuri.ro/w/9jn7 Şi alegeai, pe sus, orice friptură, Şi se prăjea prin aer, pân' la gură. Orice ai fi vrut şi jinduit Era de ajuns să fi râvnit. Tata mişca numai sprânceana Şi vinul alerga cu damigeana.
Aşa era în Paradis. Păcat Că l-am pierdut şi nu am ascultat!".
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!