Răspuns :
Bună!
(✿◡‿◡)
1. Menționați, din sursă, un punct de vedere referitor la ideea romanității.
Un punct de vedere referitor la ideea romanității, din sursă, este acela că „românii sunt de origine romană, descendenți ai romanilor din Dacia”.
2. Menționați, din sursă, un punct de vedere referitor la momentul când a apărut conștiința românilor despre originea lor romană.
Un punct de vedere referitor la momentul când a apărut conștiința românilor despre originea lor romană, din sursă, este că „acesta coincide cu cel al înscrierii românilor pe tabelul popoarelor cu nume propriu.”
3. Menționați, pe baza sursei, rolul cronicarilor în consolidarea conștiinței de sine a românilor.
Cronicarii, atât cei români, cât și cei de altă etnie au jucat un rol extrem de important în consolidarea conștiinței de sine a românilor. Cronicarii români au reușit să realizeze pentru întâia oară rezumatul legăturii dintre originea latină a poporului român și conștiința românilor în legătură cu acest fapt.
4. Prezentați viziunea unui istoric despre romanitatea românilor.
În secolul al XIX-lea îl avem pe Bogdan P. Hasdeu care a redactat lucrarea „Pierit-au dacii?” în care a susținut latinitatea poporului român atât cu dovezi istorice, cât și lingvistice, fiindcă dorea să combată Teoria Imigraționistă. Dacii nu au pierit, este concluzia la acare a ajuns Hasdeu și nici colonizarea nu a reprezentat o infuzie de romani puri (veniți direct de la Roma), ci de cele mai diverse origini. El a demonstrat faptul că ar putea scrie fraze întregi folosind numai cuvinte de origine latină, dar nicio singură propoziție folosind cuvinte de origine dacă sau slavă. Așadar, el a arătat că teoria lui Roesler este falsă și că are caracter politic.
5. Formulați, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la rolul romanității românilor în scrierile istoricilor și susținerea acestui print-un argument istoric.
Un punct de vedere referitor la rolul romanității românilor în scrierile istoricilor este acela că se dorea menținerea amintirii Romei, poporul român fiind de origine latină.
Un motiv pentru care istoricii au început să se intereseze de poporul român este cel politico-militar. Încă de pe la sfârșitul secolului al XIV-lea, vlahii s-au implicat în cruciadele târzii. Acestea erau expediții ale creștinilor desfășurate împotriva turcilor, deoarece se dorea alungarea otomanilor din Europa. La unele dintre aceste cruciade au participat și conducători români: Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul. Prin urmare, umaniștii observă originea latină a vlahilor și încep să scrie despre aceștia.
6. Argumentați, printr-un fapt istoric relevant, afirmația conform căreia în perioada comunismului, influența slavă a fost exagerată.
În perioada comunismului, mai exact în stalinism, a fost exagerat rolul slavilor în procesul de formare a poporului român, întrucât România se afla sub influență sovietică. Unii istorici, precum Mihail Roller, au acceptat să colaboreze cu regimul, publicând ideile acestora. El a redactat manualul „Istoria românilor” în 1947, în care a susținut aceste afirmații eronate ale comuniștilor. Așadar, istoria a fost modificată din motive politice.
Vă mulțumim că ați ales să vizitați site-ul nostru dedicat Istorie. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de asistență suplimentară, vă rugăm să ne contactați. Revenirea dumneavoastră ne va bucura, iar pentru acces rapid, nu uitați să ne salvați la favorite!