👤

7 Monarhia egipteană - II
Citiți cu atenţie sursele istorice, apoi răspundeţi la cerinţe:
A. .Civilizația egipteană s-a dezvoltat pe un teritoriu mic. [-] In epoca neoliticului triburile nord-africane de vânători nomazi au migrat populând Delta şi, progresiv, valea Nilului, regiuni care le ofereau posibilități optime pentru o viaţă agricolă. [-] În această lungă perioadă numită s-au produs diferenţierile sociale in clase, teritoriul Egiptului a fost împărțit în 42 de unităţi teritoriale, economice, administrative şi politice (numite nome), iar comunităţile gentilice s-au organizat în două mari state separate [] Unificatorul celor două state [-] a fost regele din Egiptul de Jos, Menes. [...] În cursul unei lungi domnii - de 60 de ani, se pare, - Menes a pus să se sape primele mari canale de irigaţie şi la graniţa dintre cele două state a construit Memfis. A condus cu succes o expediţie contra Libiei, a dat Istoria Culturii şi civilizaţiei) regatului său un corp de legi și a construit mai multe temple."
(Ovidiu Drimba,
B. Începutul domniei dinastiei a V-a (circa 2480 i.Hr.) coincide cu o modificare a religiei. Clerul din Heliopolis triumfă, iar zeii [] sunt asimilati cu zeul Ra pentru a-şi menţine supremaţia în nome. [...] Activitatea economică crescută necesită un control mărit și o consolidare a administraţiei: Snefru creează postul de vizir [...] și măreşte puterile nomarhilor. Rudele suveranului şi ofiterii de rang înalt constitule începând cu dinastia a IV-a o aristocrație care obtine drepturi ereditare pentru posturile deţinute și pentru pământurile acordate de rege, al cărui domeniu se micşorează; dar mai ales prestigiul regal suferă pentru că acești mari dregători se bucură după moarte de cultul destinat dobândirii nemuririi divine, mult timp rezervată numai lui Horus. Dinastia a VI-a (circa 2325 î.Hr.-2185 î.Hr.) cunoaște o domnie importantă, cea a lui Pepi I (circa 2310-2260 î.Hr), care îşi trimite armatele în Palestina și în Nubia;." (Larousse, Istorie universală)
1.Precizați, pe baza sursei A, o caracteristică a civilizaţiei egiptene în perioada predinastică.
2.Menţionaţi spațiul istoric la care fac referire sursele A şi B.
3.Selectați o categorie socială din sursa B.
4.Selectați din sursa B două informații aflate în relație cauză-efect, menționînd rolul fiecărei informaţii.
5.Precizați, atât din sursa A, cât și din sursa B, câte o informație referitoare la politica externă a conducătorului egiptean.
6. Transcrieți din sursa A o informație privind organizarea teritorial-administrativă a Egiptului antic.
7.Menționați, pe baza sursei B, o caracteristică a monarhiei egiptene în timpul dinastiei a V a.
8.Prezentați organizarea social-politică a Egiptului Antic, folosind ca argumente câte o informație din sursa A şi, respectiv, sursa B.
9.Definiţi termenii: nomarh, faraon, dinastie.
10.Formulați un punct de vedere referitor la atribuţiile faraonului, folosind ca​


Răspuns :